1 2 Previous Next 19 Replies Latest reply: Dec 1, 2010 6:21 PM by johnmares RSS

    Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V

    Rookie

      Hi there,

       

      I'm attempting to install the Core Server on a Server 2008 R2 Virtual Machine that has been created within the Hyper-V Role. The virtual machine currently passes all prerequisite checks and when installing it reaches roughly 60% progress and errors out when it reaches the OS Virtualization provider setup step. When it reaches this step we get an error through Windows stating that virt_esx_manage has encountered an error and must close causing the core server install to fail.

       

      Are there any work arounds to this? My team and I have been searching the past hour for any information on virt_esx_manage for the past hour and so far it has been fruitless. We're currently not planning on using ESX within our setup in the near future. Thanks.

        • 1. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
          phoffmann SupportEmployee

          Not got any experience in installing a Core on Hyper-V - truth be told, you'd probably have a best chance of success talking to Microsoft's Hyper-V support folks about this one.

           

          I'm a bit surprised at this being a problem - I can see virtualisation stuff having problems potentially if you do fancy stuff with graphics (i.e. DirectX / DirectDraw stuff), but the LDMS installer is a fairly straight forward "Write files, write registry keys, register thism that and the other and LOTS of DB related I/O" ... nothing really fancy per se.

           

          I know of a customer who uses Hyper-V to host clients for LDMS ... that works - but their LDMS is on ESX i ... which you may want to give a try (it being free) - http://www.vmware.com/products/esxi/ - that's worked fine so far.

           

          That at least seems the other alternative to calling Microsoft Support on this as far as I see.

           

          - Paul Hoffmann

          LANDesk EMEA Technical Lead

          • 2. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
            Rookie

            Paul, we are on ESXi and are getting the same exact error.  Any other thoughts as to what is causing this problem?

            • 3. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
              Apprentice

              I had no issue (at all) installing on a VM that's residing on an ESXi 4 host, using Windows Server 2003 for the OS of the VM that is the core server. I also have the SQL database on another virtual server (same host).

               

              It almost, to me, sounds like an issue with Server 2008 R2. Especially if it's also an issue on a second, completely different, company.

              • 4. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
                Rookie

                I am leaning that direction as well.  We were using a template for 2008 R2 as the base when we got this error.  The DB is hosted on a separate SQL Server (also virtualized).  So we are going to try and start fresh with a new R2 install this time.  I have also installed it in a couple other VMWare vSphere 4 environments and haven't had any issues.

                • 5. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
                  Jared Barneck SupportEmployee

                  So did you use the 2008 R2 version with or without Hyper-V?

                  • 6. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
                    phoffmann SupportEmployee

                    I've personally only have ever had bad experiences with templates/images for LDMS Cores. They may work for other folks, but I've been burned so many times with them that my personal recommendation would be against them and to use - for Cores at least - a clean build.

                     

                    That's never failed for to work for me at least .

                     

                    - Paul Hoffmann

                    LANDesk EMEA Technical Lead

                    • 7. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
                      Apprentice

                      I've been using templates to create servers on ESXi 3.5 and 4. I used the templates to build both my previous LDMS 8.8 core and current LDMS 9 core servers. No issues using either one. Using templates via VMware ESX/ESXi is a huge time saver when it comes to building servers. It reduces the process to 10-20 minutes, automating it. That's instead of the hours it would normally take to get the server to the same starting point. Of course, you need to build your template server correctly in order for it to work properly. Prior to LDMS 9, I only had .NET 2.0 installed on the template, with IIS not installed since Windows servers get cranky when you install IIS and then rename them.

                       

                      If you have plenty of spare/idle time and like doing things the hard way, don't use templates. Or if you don't build all that many servers in your role (less then one a week on average). If you do deploy more servers, or have little idle time to baby-sit the installs while you create the server, use templates. Personally, I can't imagine NOT using them.

                      • 8. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
                        Rookie

                        So after rebuilding our VM with a clean install of Windows 2008 R2, the Landesk 9.0 install ran smoothly.  I would not say this was so much an issue with using templates or not, it was more of an issue with the specific template I used.  It apparently had been previously hardened by a co-worker, which I am guessing could have caused us issues with the Landesk install (I am not sure what was done to the image prior to my use).  Anyway, I would agree with the previous post that images save a ton of time and is one of the extremely powerful features of VMware.  Thanks everyone for the comments.  They were helpful in diagnosing the problem.

                        • 9. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
                          glarson Employee

                          I had this issue once and it was because I had changed the CoreServer key in the registry under HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\LANDesk\ManagementSuite to a FQDN.  Once I removed the domain tag so it was just the computer name, rerunning setup continued the install and this action succeeded.  It was my bad why I was in this state, but I recommend checking this key and ensuring it references your core server properly without using FQDN, and that it resolves when you ping it.

                          • 10. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
                            johnmares Rookie

                            I am testing the install and having the same "virt_esx_manage" error.  I have a fresh copy of 2008 R2 installed, joined to a domain.  The installation continues until the "OS virtualization provider setup. I then receive the "virt_esx_manage has stopped working" error.  When I close the error and look into the log, this is all thats in the log: "11/02/2010 13:30:45 INFO  3676:1     RollingLog : Virt_ESX_Manage.exe"

                             

                            I am using vmware workstation to host the 2008 R2 operating system.  I wish I knew if it was a problem with my O.S. build but since others had a problem with hyper-v, I wonder if  its a problem with most virtualization environments.  My preferred method for initial testing is a virtual environment so I hope there is an answer out there somewhere.

                             

                            UPDATE: I had FIPS enabled.  Once I changed this setting to "disabled" I was able to continue.

                            • 11. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
                              phoffmann SupportEmployee

                              That's interesting ... odd, since we've got a whole plethora of labs in support that use VMWare or other virtualisation methods and that works fine there. In my case, I've got 2008 R2 running quite happily on VMWare Workstation with LD 9.0.

                               

                              I see two possible things to try here:

                               

                              1 - If you haven't already, try using the new 9.0 with SP2 included installer for 9.0 (a slip-streamed version) that you can get ahold of if you contact support, if need be.

                               

                              2 - Open a ticket with support and provide us your VMWare ... maybe we can figure out what's going wrong with it on our side?

                               

                              Hope this helps.

                               

                              - Paul Hoffmann

                              LANDesk EMEA Technical Lead

                              • 12. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
                                johnmares Rookie

                                This seems to be a continuing problem for me.  Installation fails on the "OS Virtualization Provider Setup" phase on two additional core server installs. These are fresh installed 2008 R2 non-virtual.  This is not an upgrade, it is the full slipstreamed 9.0 sp2 installer.  FIPS is disabled.  The installer passes all prerequisites. Here are the last few lines from my PostSetupConfig.exe.log file:

                                 

                                11/30/2010_11:50 AM     INFORMATION:     Notifying ProcessBegin: prov_InstallPlugin.exe
                                11/30/2010_11:50 AM     INFORMATION:     Completed postsetupconfig entry: ProvInstallPlugin
                                11/30/2010_11:50 AM     INFORMATION:     Executing: C:\Program Files (x86)\LANDesk\ManagementSuite\Virt_Esx_Manage.exe /genkey=ESX
                                11/30/2010_11:50 AM     INFORMATION:     Notifying ProcessBegin: Virt_Esx_Manage.exe
                                11/30/2010_11:50 AM     ERROR      :     Failure executing C:\Program Files (x86)\LANDesk\ManagementSuite\Virt_Esx_Manage.exe /genkey=ESX Return Value: -532459699
                                11/30/2010_11:50 AM     ERROR      :     Failed running command - C:\Program Files (x86)\LANDesk\ManagementSuite\Virt_Esx_Manage.exe /genkey=ESX
                                11/30/2010_11:50 AM     INFORMATION:     Writing error token to SOFTWARE\LANDesk\LANDeskSoftware\Setup\PostSetupConfig
                                11/30/2010_11:50 AM     ERROR      :     Application Complete Failed - Running PostSetupConfig.exe

                                 

                                So, I have two core servers where it failed to install correctly but I have two that have installed correctly. 

                                • 13. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
                                  glarson Employee

                                  Are there any unique characters in the computer name?  Does the CoreServer key in the registry under HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\LANDesk\ManagementSuite use a fully qualified name or the short name?  These are just guesses based of things that could also give you an error.  If this execution isn't critical for you and this is just a test environment, you may consider faking the install out to skip this step.

                                  • 14. Re: Issues w/ Core Server 9.0 Install in Hyper-V
                                    johnmares Rookie

                                    There are no special characters in the hostname.  The CoreServer value is not fully qualified but I have appended the domain suffix with no change to the install behavior.  Also, the path that I have is:

                                     

                                    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\LANDesk\ManagementSuite

                                    but not:

                                    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\LANDesk\ManagementSuite

                                     

                                    I hate to say it but these are going to be our production core servers.  I have been trying everything I know to get these installed.  I appreciate your help.  I welcome any other suggestions you have.

                                    1 2 Previous Next