5 Replies Latest reply: Mar 6, 2012 8:52 AM by Tom Farrugia RSS

    Softmon causes application slowness

    Apprentice

      I'm running into a weird issue right now.    We are running LANDesk 9.0 SP2 (with all public MCPs installed).   Because we're a decentralized model, different groups administrator their own machines.

       

      I am assisting a group in deploying the LANDesk agent to their PCs however during their testing they've discovered that two of their in-house applications written in .NET which run off a mapped network share takes at least 3-5 minutes to load after the LANDesk Agent (LANDesk 9.0 SP2) is loaded on the computer.

       

      If I disable the Softmon service, the application launches immediately.   Likewise, if I disable our anti-virus client (Trendmicro OfficeScan 10.1), the application launches immediately.

       

      It seems like it may have something to so with the real-time scanning feature in LANDesk's softmon service and/or our anti-virus.   I can't exactly disable our anti-virus clients and I can't really proceed any further with deploying LANDesk to this group unti lI slow this application issue.   We're not using LANDesk's anti-virus or spyware scanning features and they are both turned off in the Agent Configuration.

       

      The other weird issue here is that it only seems to occur on Windows 7 (32-bit) clients.  The problem doesnt occur on Windows XP clients or Windows 7 64-bit clients.

       

      This problem only happened after loading the LANDesk agent on these machines. If I disable Softmon, it fixes the issue or if I disable our anti-virus it fixes the issue. Lastly, if i run the application with elevated priviledges the problem does not occur but I can't do that since it would mean making all our users administrators.

       

      Any ideas?